Opleidingen

Opleidingen

Een goede muziekopleiding is de belangrijkste basis van de Harmonie. Wil de harmonie blijvend kunnen beschikken over goede muzikanten, dan is een gedegen muziekopleiding noodzakelijk. Of je nu beginner bent of herintreder…… je kunt via de Harmonie een opleiding volgen.

No Limit

Flyer No Limit 19032019 zonder telefoon

Tussen het volgens van muziekles en samenspel kan een grote stap zitten en om hieraan te kunnen wennen is er een opleidingsorkest, waar de muzikanten worden klaargestoomd voor het groot orkest. Dit orkest is samengesteld met leerlingen van diverse verenigingen uit de Gemeente Venray en staat onder leiding van Gerard Alofs.

In dit opleidingsorkest spelen muzikanten van alle leeftijden en alle niveau's, waardoor het zeer toegankelijk is om muziek te maken. Hier kunnen de leerlingen wennen aan samenspel, en worden ze geholpen door de meer ervarene muzikanten.

Mocht je geïnteresseerd zijn kun je altijd komen kijken tijdens een repetitie. Er wordt op zondagochtend van 11.00u tot 12.00u gerepeteerd in De Baank in Leunen.

Mocht je nog vragen hebben, of wil je meer informatie over het opleidingsorkest neem dan gerust even contact op met Pieter Kwaspen.

Houtblazers-Atelier Lucassen

Het is mogelijk om een Harmonie Fanfare (HaFa) opleiding te volgen voor de “houtblaasinstrumenten” (dwarsfluit, klarinet, saxofoon) bij Houtblazers- Atelier Lucassen. Weet je nog niet welk instrument je wilt kiezen dan kan je contact opnemen met onderstaande personen/instanties of anders rechtstreeks een instrumentale opleiding volgen. Je hebt dan wekelijks les van docente Mw. S. Lucassen. Alle leerlingen worden opgeleid voor de diploma’s A t/m D volgens de landelijke eisen.

Kunstencentrum Jeruzalem (Muziekschool)

In de regel volgt men eerst een IVM-opleiding , het Instrumentaal Vormend Muziekonderwijs. Dit kan via het project "Into Music" wat op diverse basisscholen gevolgd wordt.

Flyer Into Music 08042019 ZONDER telefoonnummers

Het Kunstencentrum Jerusalem biedt leerlingen een instrumentale HaFa-opleiding aan tegen gereduceerd HaFa-tarief. Dit is de opleiding voor harmonie, fanfare en drumband. Om een HaFa-opleiding te kunnen volgen moet je je opgeven via de harmonie. Bij voldoende leerlingen mag je na ongeveer 1 jaar instrumentele Hafa-opleiding, in overleg met je docent, meespelen in het Harmini orkest van Euterpe. Hier leer je de eerste beginselen van het samenspelen in een orkest. Muziek maken is leuk maar samen muziek maken is nog leuker! Na ongeveer 2 á 3 jaar oefenen behalen de meeste leerlingen het A-diploma en wordt je toegelaten in het opleidingsorkest. Na het behalen van je B-diploma (m.u.v. dwarsfluit en hobo; deze na het C-diploma) mag je meespelen in het “grote” Harmonie orkest.

Solisten en ensemble festival

Bij de muziekopleiding hoort ook het deelnemen aan een solistenfestival. Tijdens dit optreden wat ieder jaar door de FMV (Federatie Venrayse Muziekgezelschappen) georganiseerd wordt, word je beoordeeld door een deskundige jury. Waarom een muziekopleiding bij Harmonie Euterpe? Dit heeft diverse voordelen:

    • Geen aanschafkosten voor een instrument. Omdat de harmonie een instrument in bruikleen stelt hoeft de cursist geen duur instrument aan te schaffen
    • Reparatiekosten en verzekeringskosten zijn voor rekening van de vereniging (mits er sprake is van normale slijtage)
    • Begeleiding in het orkest door een ervaren professionele dirigent en medemuzikanten
    • Les via Houtblazers Atelier Lucassen opleiding, de docent heeft regelmatig overleg met de dirigent.
    • Gereduceerd tarief op het kunstencentrum Jerusalem via een instrumentale Hafa-opleiding

De Commissie Jeugd en Opleiding

De taak van de Commissie Jeugd en Opleiding is het coördineren van de muziekopleidingen voor de leden. Ook is ze verantwoordelijk voor het begeleiden van de leerlingen én de ouders. Een positieve stimulans van de zijde van de ouders is enorm belangrijk voor een geslaagd opleidingstraject van de cursist. Verder organiseert de Commissie Jeugd en Opleiding elk jaar de verschillende activiteiten, zoals bijvoorbeeld uitwisselingsconcerten met andere verenigingen, en een solistenfestival. Ook is de commissie aanspreekpunt voor leerlingen, ouders en leraren voor vragen, op- of aanmerkingen.